Ventilation
Ventilation
Ventilationssystemet i bostaden fungerar i princip så att en frånluftsfläkt suger ut från badrummet, wc, kök och förråd. Ersättningsluft tas in i bostaden via tilluftsdon i sov-och vardagsrum.
Mindre luftomsättning vid vinterkyla
Fastigheten har två ventilationssystem för frånluft i lägenheteterna. Ett första system där frånluften mynnar uppe på taket och ett andra system som mynnar ut i garaget för att vid behov värma detta.
Det första ventilationssystemet är utrustat med utetemperatur-reglering. Det innebär att luftomsättningen i lägenheten minskar något om det är kallt ute, vilket också minskar risken för kalldrag vid tilluftsdonen under fönsterna. I vissa fall kommer det andra systemet pga värmebehovet i garaget medföra oförändrad luftomsättning i lägenheten trots att utflödet i det första systemet är nedrereglerat pga kyla.
Eftersom luftflödet även påverkas i spiskåpan kan en något minskad utsugningsförmåga eventuellt märkas vid matlagning då det är mycket kallt ute.
Renade filter
Tilluftsdonen, som är placerade bakom radiatorerna, är utrustade med ett löstagbart filter.
Se bruksanvisning i Bopärmen flik 6
Instruktioner för hur filter byts ut och var nya filter finns att köpa framgår av den bifogade breschyren. Filtret fångar upp till exempel medelstora och grövre partiklar som exempelvis pollen.
Det bör bytas vartannat år och rengöras med jämna intervaller genom damsugning.
Tilluftsdonet kan kompletteras med ett kolfilter som även fångar upp tex avgaser. Ändra inte inställningen av frånluftsventilerna, då det kan rubba hela ventilationssystemes funktion. Ett ventilationssystem i obalans kan ge ökade uppvärmningskostnader och i värsta fall fukt- och mögelskador i våtutrymmen.
Matlagning och vädring
Vid matlagning kan frånluftflödet i köket ökas genom att ”timern” på spiskåpan vridsupp till önskad tidsintervall. Fettfiltret i spiskåpan måste rengöras med jämna mellanrum för att luftflödet inte ska försämras. Instruktioner finns i broschyren som följt med spiskåpan.
Kondens och energifönster
Fönster med god isoleringsförmåga (lågt Up- värde) kan klara nätter få kondens på ytterrutans utsida. Orsaken är att glaset utsida ibland blir kallare än uteluften, på samma sätt som framrutan på en bil kan få rimfrost. Kondensen brukar begränsas till fönstrets nederkant och bara uppträda under tidiga morgontimmar, framförallt under senhösten. Sådan kondens är ofarlig och ger inte upphov till skador på fönstret, utan visar snarare att det fungerar. Kondensen brukar försvinna så snart uteluften blir varmare.